Vol

De professor stond voor zijn filosofie klas en had een aantal voorwerpen voor zich. Toen de klas begon, pakte hij zonder woorden een grote, lege mayonaisepot en deed hem vol met golfballetjes. Toen vroeg hij zijn studenten of de pot nu vol was. Iedereen beaamde dat.

De professor nam een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde de pot een beetje. De kiezelsteentjes rolden in de open plekjes tussen de golfballetjes. Toen vroeg hij zijn leerlingen opnieuw of de pot vol was. Alweer zei iedereen dat dat zo was.

De professor pakte een doos met zand en goot hem uit in de pot. Natuurlijk, het zand vulde alles verder op. En weer vroeg hij of de pot vol was .. De studenten reageerden met een unaniem 'ja.'

Daarop nam de leraar twee biertjes uit zijn tas en goot en de gehele inhoud bij de pot, Totdat er geen drup meer bij kon. De studenten lachten.

'Nu,' zei de professor toen het lachen afnam, 'ik wil dat je je voorstelt dat deze pot je leven is. De golfballetjes zijn de belangrijkste zaken - je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je favoriete passies - en als al het andere verloren is gegaan, maar deze zaken zijn er nog, dan is je leven nog steeds vol. De kiezelsteentjes vertegenwoordigen de andere dingen die ook belangrijk zijn zoals je werk, je huis en je auto. Het zand is al het andere - de kleine, onbelangrijke dingen: 'the small stuff'.

'Als je het zand eerst in de pot doet,' vervolgde hij, 'is er geen ruimte meer voor de kiezelsteentjes of golfballetjes. Zo is het ook in het leven.

Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteed zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn.

Geef daarom aandacht aan de dingen die belangrijk zijn voor je geluk.

Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met je ouders. Bezoek met grootouders. Neem je partner mee uit eten. Speel nog eens een potje tennis. Er is altijd tijd om het huis schoon te maken en het gazon maaien.

Zorg eerst voor de golfballen, de dingen die echt belangrijk zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.

Een van de studenten stak haar hand op en vroeg waar het bier voor stond. De professor glimlachte en zei: 'Ik ben blij dat je dat vraagt.' Het bier laat zien dat hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd ruimte voor een paar biertjes met een vriend!