Terug naar IN G

Klik op de afbeelding hier links om terug te gaan naar de startpagina.
Waterschade

Het is 10 december 2021.
De kerstkaarten zijn 'beschreven' (met geprinte en gesneden en ingeplakte tekst en hier en daar ook wat geschreven woorden) maar we moeten nog even postzegels halen en wat boodschappen doen.
Dat doen we veelal met de grijze Smart. We rijden naar het winkelcentrum in Nootdorp en ongeveer anderhalf uur later zijn we weer 'thuis'. Met vier tassen vol boodschappen (ook wat diepvriesproducten) en natuurlijk met postzegels.
Als ik (Tjitse) de deur vanuit de garage naar de hal open, wacht ons een verrassing. Een onaangename.
Er staat water in de gang, in de studeerkamer rechts én in het trappenhuis links regent het en niet zo'n beetje.

Beeld beneden en de trap op ....

Ook het parket staat onder water, net tot aan de grote kast. Op naar de badkamer ....

En toen?

Ik zette de hoofdkraan dicht en pakte de boodschappen uit.
Veel van onze boodschappen moesten toch direct in de koelkasten en in de vriezer. Het is wel heel vreemd opruimen in en onder al dat water ....

Frans belde ondertussen met de verzekering en op vrijdagmiddag rond een uur of vijf stond CALAMITEITENservice (de firma Dolmans) voor de deur. Met waterzuigers en na een paar uur ook met grote drogers en een aantal ventilatoren. Geweldig! Er was ook direct een electricien en vroeg in de avond ook een loodgieter.

In afwachting van Dolmans gingen we op zoek naar de oorzaak, want er was niets dat 'spoot'. Hét probleem bleek zich achter de douchecabine te bevinden. Nu had ik de achterplaat eerder als eens losgehaald toen we er een zeepbakje in wilden, dus de vele schroeven die eruit moesten wist ik nog wel te vinden. Eenmaal achter de achterplaat, zag ik een raar hangende metalen slang waar nu geen water meer uitkwam (hoofdkraan was dicht) maar eerder dus plotseling wel. Zo te zien was het de slang die eerder naar het stoomgedeelte was gegaan en die (al minstens 10 jaar geleden) door een monteur van de leverancier was afgesloten met een plug. En die plug was er kennelijk uitgesprongen en meegegaan in de waterstroom naar beneden ..... Warm water overigens , vanuit de stadsverwarming, dus vandaar ook het tropisch hoge vochtgehalte gevoel toen we binnenkwamen.

Met de electricien omzeilde ik één van de groepen, want op de waterschade-groep zat toevallig ook het modem en het alarmsysteem en één van de groepen moest maar even uit. Met de loodgieter was het minder goed samenwerken. "Daar ga ik niet aan beginnen. Hier moet de leverancier naar kijken." Ik had allang ook de stopkraan achter de douchecabine dichtgedraaid dus het water kom er wel weer op, maar de slang 'even' opnieuw afsluiten, dat wilde de loodgieter niet. Het was ook een ongebruikelijke afsluiting / risico / schade / .... Lekker geruststellend.

Overigens gezien op de filmpjes hoe ons huis zich in kerstsfeer bevond.? Tijdens de waterstortingen bleef de kerstverlichting in het trappenhuis het gewoon doen. Het was dan ook buitenverlichting en waterbestendig!

Een vergadering

Maandag ....