Ont-wikkelen

Attie Dotinga

DIK INGEWIKKELD

Over de auteur

Attie Dotinga (1962) vroeg zich af waarom zij haar hele leven al in gevecht was met overgewicht. Dit boek is het resultaat van een zelfstudie. Het geeft inzicht, vertelt dat dik zijn meer is dan een kwestie van eten, legt uit waarom het in je leven kwam en waarom het altijd aanwezig zal zijn. Geeft handvatten om echt aan je gewicht te werken en leert je vooral om dit op een liefdevolle manier te doen.

Samenvatting

Na je zoveelste dieet- en sportpogingen toch weer groeien. Beseffen dat je alweer in dezelfde valkuilen bent gestapt. Je niet zo slim voelen en je dan maar aan die vreetbui overgeven, die gemakkelijk enkele weken kan duren. Van voren af aan beginnen met een zucht der wanhoop en in de verte de angst om weer te falen. Herkenbaar? Misschien is dit boek dan iets voor jou? Geen nieuw dieet maar inzichten over dik zijn, onveiligheid, zelfliefde en bescherming die jou zullen helpen je gewicht te kunnen behouden. Welk gewicht dan ook.

Bestellen: Boekscout


Verder, naar daar waar je echt jezelf wilt zijn

Attie Dotinga – DIK INGEWIKKELD

“Ik hou van mij” , Atties tweede boek, werd vorig jaar (2017) voorafgegaan door “DIK INGEWIKKELD” dat ik ook wilde lezen. En waarover ik ook nu iets wil delen omdat het me – net als “Ik hou van mij” zo raakte dat ik het boek tijdens het lezen echt even moest wegleggen om op een later moment verder te gaan in mijn proces van ONT-WIKKELING dat tijdens het lezen van start ging en niet meer zal eindigen. Op de omslag van het zelf niet dikke boek (114 pagina’s) staan de woorden ‘Zelfliefde’, ‘Onveiligheid’ en ‘Angst’. Die woorden staan op de wikkels die de hoofdpersoon rondom zich draagt, terwijl zij (of hij) zit op een stapel van zes boeken met titels als ‘Sport’, ‘Afvallen’ en ‘Dieet’. De afbeelding van de omslag van het boek staat naast deze tekst en daarop zie je ook dat het woord DIK in het geel is gedrukt. De D van Dik is even’dik’ als de twee volgende letters maar wanneer je de D zou wegdenken staat er IK en dat IK is ook weer onderdeel van het woord INGEWIKKELD.

Het boek is verre van ingewikkeld, ‘spiritueel’ of ‘zweverig’, gaat weliswaar over DIKzijn maar vrijwel alles wat erin staat is net zo ‘dik’ toepasbaar op andere ‘problemen’, voorzover dikzijn een probleem zou zijn …. Het toepasbare zit hem in het ONT-wikkelen oftewel het zichtbaar doen worden van je EIGENSTE ZELF. In acht hoofdstukken, aangeduid als Wikkel 1 tot en met Wikkel 8, ontwart Attie laag na laag om de KERN van ‘het probleem’ bloot te leggen.

Voor je het weet ben je al lezend zelf ook terug in je tijd bij je ouders en realiseer je je ineens welke schijnveiligheid daar ontstond, vraag je je af of jij ook die andere stemmen hoort en of jij ook een torenkamer hebt gecreëerd om in weg te vluchten. Hoe laat je los (hoe geef je ‘vrij’), hoe vul je je ‘eigen kopje’, hoe wil jij leven?

Ergens in het boek gaat er een knop om, gaat ze bewegen, voelen, relativeren. Volg haar en ga ook verder naar daar waar je echt jezelf wilt zijn.

Beantwoord ook de vragen die Attie na iedere Wikkel toevoegde. Dat waren niet zomaar wat vragen en niet zomaar wat vervolgvragen. “Wat wilde je vroeger per sé anders gaan doen als je groot was? Doe je dat ook? Wat doe je hetzelfde? Past dat bij je? …. Wat doe je anders? Is het echt anders of de andere kant van de medaille?”

Dik-Dankjewel Attie

Tjitse Boersma