De Roos van Jericho

Een prachtige plant!

Kan jarenlang zonder water en vouwt prachtig open. Bijzonder om aan iemand te geven, nog bijzonderder om samen met iemand bij het openen te zijn!


Het boek:

"Als we het rad van de tijd terugdraaien, leidt deze geschiedenis ons naar het jaar zevenduizendzevenhonderd voor de geboorte van Christus, wanneer het tot de ongelofelijke verbinding tussen Kildon, de sjamaan uit de bergen en Evlex, de eerste ‘Roos van Jericho’, een plant, waarvan de oorsprong tot nu toe niet bekend is, kwam. Deze legende deed - lang voor het ontstaan van de religies - in de mensen een eerste mystieke gedachte ontkiemen: de bewustwording van de ziel en haar verschillende manieren van zijn."

De roos:

De Valse roos van Jericho (Selaginella lepidophylla), ook Onechte roos van Jericho genoemd is een plantje dat helemaal kan uitdrogen, jarenlang in die toestand kan blijven, en zich toch na toevoegen van water binnen enkele uren helemaal kan openvouwen en weer groen worden. Tot 20% van de droge massa bestaat uit het suiker trehalose dat macromoleculen kan stabiliseren en ze beschermt tegen de gevolgen van uitdrogen.

De naam valse of onechte roos van Jericho dient ter onderscheiding van de "echte" roos van Jericho (Anastatica hierochuntica) of Opstandingsplant, die soortgelijke eigenschappen vertoont. Een derde plant die vaak ten onrechte roos van Jericho wordt genoemd is Pallenis hierochuntica (Michon) Greuter (= Asteriscus hierochuntica (Michon) Wicklund). [Wikipedia]